funiQ logo

This article is not available in Deutsch. This is the Ungarisch version of the article.

Bak

A község a zalai közutak csomópontjában található, így mindig is fontos helynek számított a történelem során.

Túraajánlatok

Látnivalók

Paulai Szent Ferenc templom

A templomot Széchényi Ferenc építtette 1824-ben, és fia, István védőszentjéről, Paulai Szent Ferencről nevezte el. A templom poligonális szentélyzáródású, falképeit Laczkó Gyula festette 1954-ben.

Faluház

Bak egyik nevezetessége a Makovecz Imre által tervezet faluház. Az épület a falu kulturális színhelyeként szolgál, ahol művelődésszervezőket is alkalmaznak. Az épület alaprajza és deszkafedése madár alakú.

a Makovecz Imre tervezte Faluház
A Makovecz Imre tervezte Faluház Foto: funiQ

Halastó

A tíz hektáros tavat gondozott park veszi körül. Területén eredetileg  bozótos rét és nád volt, de az évek során fákkal beültetett ligetet alakítottak ki.

A tisztavizű tó gazdag halállománnyal rendelkezik, található itt süllő, csuka, amur, dévér, keszeg. A szabályzat szerint az 5 kiló feletti fogásokat vissza kell engedni a tóba.

Története

A település első írásos említésével egy XIII. századi forrásban találkozhatunk akkor még akkor még Magnus Bac formában. A név feltehetőleg egy személynévből származik. A terület tulajdonosai között volt a zalavári apátság, a király, a pannonhalmi apátság, majd a Nádasdyak és a Széchenyi-család is.

A török időkben teljesen elnéptelenedett, temploma is elpusztult, de később lassan visszatelepültek a lakosok.